Discharge regimes in Slovenia - Hrvatin, Mauro (Geografski zbornik, 1998)
Letos mineva natanko petdeset let, od kar je Ilešič v okviru širše razprave prvič razčlenil rečne režime v Sloveniji. V kasnejših desetletjih so na Hidrometeorološkem zavodu Republike Slovenije zbrali množico novih hidroloških podatkov, hkrati pa je razvoj računalniških statističnih programov omogočil njihovo hitro in objektivno obdelavo. V razpravi smo statistično obdelali mesečne pretočne količnike, ki smo jih izračunali na osnovi podatkov o povprečnih mesečnih pretokih v obdobju od 1961 do 1990. Upoštevali smo 70 vodomernih postaj na 57 slovenskih rekah. Členitev na posamezne tipe pretočnih režimov smo izvedli z razvrščanjem v skupine po Wardovi metodi ob upoštevanju razdalj Manhattan. Rezultat predstavlja 8 tipov pretočnih režimov, katerih osnovne značilnosti so na kratko predstavljene.
Keywords: geografija; geography; rečni režim; reke; Slovenia; Slovenija; vodni režim