Ultrazvočne značilnosti maternice in jajčnikov pri ženskah z zgodnjimi spontanimi splavi - Eržen, Petra (Medicinski razgledi, 2004)
Pri 71 ženskah s klinično dokazanimi zgodnjimi spontanimi splavi smo ugotavljali ultrazvočno dokazljive morfološke nepravilnosti maternice in jajčnikov ter skušali določiti njihovo pogostnost. Vse morfološke nepravilnosti smo ugotavljali s 7-MHz vaginalno sondo (Bruel and Kjaer, Danska) v drugi polovici menstruacijskega ciklusa. Pri 23 (32,4%) pregledanih ženskah smo ugotovili normalen ultrazvočni izvid, pri 48 (67,6'%) pa bolezenskega. Med morfološkimi nepravilnostmi maternice smo pri 30 (42,3%) preiskovankah ugotovili blage ali večje razvojne nepravilnosti, pri 7 (9,9%) miome, med morfološkimi nepravilnostmi jajčnika pa pri 25 (35,2%) preiskovankah policistične jajčnike in pri 3 (4,2%) ciste. Pri 15 (21,1%) preiskovankah smo ugotovili kombinacijo razvojnih nepravilnosti maternice in policističnih jajčnikov. Nepravilnosti maternice in jajčnikov brez dvoma predstavljajo velik dejavnik tveganja za neuspešen izid nosečnosti. Razvojne nepravilnosti maternice so pomembne tudi kot vzrok zgodnjih spontanih splavov in ne le kot vzrok poznih spontanih splavov in prezgodnjih porodov. Pri ženskah z zgodnjimi spontanimi splavi so pogosti ne le sindrom policističnih jajčnikov, temveč tudi policistični jajčniki. Hkratno pojavljanje razvojnih nepravilnosti maternice in jajčnikov, ki smo ga ugotovili pri 15 (21,1%) ženskah, je potrdilo prejšnja klinična opažanja.
Keywords: Abortion, Habitual; Jajčnik, ciste; Maternica; Etiology; Policistični jajčnik, sindrom; Uterus; Abnormalities; ginekologija; jajčniki; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika; Ovarian Cysts; abortus; Polycystic Ovary Syndrome; Abortus habitualni