Prirastoslovni vidiki načrtovanja donosov - Kadunc, Aleš (Gozdarski vestnik, 2008)
Prispevek obravnava vpliv prirastoslovnih kazalcev na načrtovanje poseka v gozdovih. Na podlagi rezultatov prirastoslovnih raziskav v bukovih sestojih smo poskušali prikazati vlogo pojmov kot so produkcijska sposobnost rastišča glede na vrednost (SPvalue), vrednostni prirastek, volumenski prirastek, izkoriščenost SPvalue, proizvodna doba in pomladitvena doba pri načrtovanju donosov. Prikazan je pomen poteka tekočega in povprečnega vrednostnega prirastka za odločanje o uvedbi sestojev v obnovo. Na primeru bukovih sestojev so podane tudi okvirne ekonomske izgube kot posledica zakasnelih ali predčasnih obnov. Nadalje je v prispevku podan vpliv obrestnih mer na donose in kulminacijo bukovih sestojev.
Keywords: bukovi gozdovi; prirastek; donos; Fagus sylvatica L.