Korekcija refrakcijskih napak - Pfeifer, Vladimir (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Očala in kontaktne leče sta še vedno najpogostejša, najvarnejša in najcenejša načina korekcije refrakcijskih napak. Bolnike, ki želijo biti manj odvisni od očal ali kontaktnih leč oziroma jih ne morejo uporabljati, lahko pomagamao s keratorefraktivno kirurgijo, ki je sorazmerno nova metoda za korekcijo refrakcijskih napak. Radiarna keratotomija (RK), pri kateri naredimoradiarne incizije roženice, je bila v preteklosti najpogosteje izvajana metoda za popravo kratkovidnosti. Zaključki. Laser Excimer je v refraktivni kirurgiji zagotovil nove možnosti preoblikovanja roženice in pomeni velik korak naprej. Z lasersko energijo lahko delujemo na stromalno površino roženice pri PRK ali v globjo roženično stromo v sklopu lamelarne kirurgije. Pri metodi LASIK naredimo lapen z mikrokeratomom, pri metodi LASEK pa s pomočjo etanola. Pri metodi epi-LASIK ultratanek lapen naredimo mehansko.
Keywords: Astigmatism; Astigmatizem; Hiperopija; Hyperopia; Keratotomija radialna; Keratotomy, Radial; kirurško zdravljenje; Laser Surgery; Laserska kirurgija; Miopija; Myopia; napake; oftalmologija; oko; Refractive Errors; refrakcija; Refrakcijske motnje; Surgery; vid