Različice opisnika EL - Maver, Jasna (Elektrotehniški vestnik, 2019)
Z opisnikom EL predstavimo lokalno informacijo na sliki. EL je dvokomponentni opisnik, ki uporablja parcialne odvode prvega in drugega reda dvodimenzionalne Gaussove funkcije. V delu predlagamo dve različici opisnika. V prvem primeru raziščemo obnašanje opisnika, če odzive slike, izračunane za parcialne odvode prvega reda Gaussove funkcije, nadomestimo s slikovnim gradientom, izračunanim s postopkom, ki ga uporabljajo številni priljubljeni lokalni opisniki, med njim tudi opisnik SIFT. Opisnik EL uporablja odzive filtrov,izračunane le za eno standardno deviacijo Gaussove funkcije. Z drugo različico opisnika želimo ugotoviti, ali združevanje odzivov v opisniku, ki jih dobimo za različne standardne deviacije Gaussove funkcije oziroma merske lestvice, izboljša rezultate, ki jih opisnik dosega pri različnih nalogah. Eksperimenti so bili opravljeni na slikovni bazi HPatches za tri različne naloge: verifikacijo zaplat, ujemanje slik in poizvedovanje po zaplatah. Rezultati eksperimenta so pokazali na prednost uporabe parcialnih odvodov Gaussove funkcije prvega reda pred uporabo slikovnega gradienta, kot ga izračunava SIFT. Združevanje odzivov v opisniku, ki jih dobimo s filtriranjem slike na večjem številu merskih lestvic, je uspešno le za nalogo verifikacije zaplat in ujemanja slik.
Keywords: opisnik EL; slikovna baza HPatches; slikovni gradient