Hmeljar, letnik 7846 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije - 31/26: povprečna vsebnost alfa-kislin 14 – 17 % v suhi snovi, sadna aroma - 54/79: povprečna vsebnost alfa-kislin 12 – 14 % v suhi snovi, odpornost na verticilijsko uvelost hmelja - 85/208: povprečna vsebnost 3 % alfa-kislin v suhi snovi, odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, tradicionalna fino-aromatičnih aroma - 90/263: povprečna vsebnost 11 % alfa-kislin v suhi snovi, odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, visok pridelek Vsem sortam hmelja v preizkušanju določimo količino pridelka. (Foto: M. Oset Luskar) Določanje občutljivosti novih sort na primarno okužbo hmeljeve peronospore in laboratorijsko ocenjevanje storžkov na pojav bolezni in škodljivcev (Foto: S. Radisek) V 2017 BOMO POSADILI NOVe SORTNe POSkUSe HMeLjA Doc. dr. Andreja Čerenak, Monika Oset Luskar in dr. Sebastjan Radišek, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije V postopku žlahtnjenja hmelja v več letih odbiramo rastline s čim več pozitivnimi lastnostmi, in ko menimo, da bi potencialno lahko bile nove sorte, jih posadimo na 3 lokacije po 150 rastlin, skupaj s standardnimi sortami, kot so npr. Aurora, Celeia, Savinjski golding. Pri sortah hmelja je to del obveznega uradnega postopka, ki se imenuje določanje vrednosti za pridelavo in uporabo. Po postavitvi poskusa v nadaljnjih treh letih spremljamo rast in razvoj rastlin, odpornosti na gospodarsko pomembne bolezni, morebitne fiziološke pojave, hkrati pa v času tehnološke zrelosti analiziramo količino in kakovost pridelka z določitvijo količine in sestave eteričnih olj. Po pretečenih treh letih se v primeru pozitivnih ugotovitev predlaga vpis križanca na sortno listo, skupaj s predlogom imena nove sorte. Končno potrditev vpisa sorte poda Sortna komisija za industrijske komisije, imenovana s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. In kako daleč smo konec leta 2016? Na podlagi vseh opazovanj in opravljenih analiz smo izmed tisoč izbrali novih šest križancev za določanje vrednosti za pridelavo in uporabo, ki imajo po dosedanjih opazovanjih, opravljenih le na 5 oz. 30 rastlinah, posajenih v nasadih IHPS, poleg primernega habitusa sledeče lastnosti: - 109/27: povprečna vsebnost alfa-kislin 14,5 % v suhi snovi, srednja odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, aroma ribeza - 163/75: povprečna vsebnost alfa-kislin 11-14 % v suhi snovi, srednja odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, hmeljno sadna aroma Hkrati bomo predvidoma v prihodnjem letu zaključili s postopkom vpisa na sortno listo za križance z oznakami 105/220, 102/44, 109/180 in 273/128, katere uvrščamo med dišavne sorte.