Between trust and suspicion - Aelst, Peter van (Javnost (Ljubljana), 2011)
Članek predstavlja empirično študijo odnosa med politiki in novinarji, izvedeno v treh evropskih državah. Anketa med političnimi novinarji in člani belgijskega, norveškega in švedskega parlamenta, raziskuje, kako "intimen" je dejanski odnos med temi skupinami in ali neformalnost odnosa vpliva tudi na podobo, ki jo imajo eni o drugih. Študija kaže, da se stopnja neformalnosti odnosov med obema skupinama v izbranih državah bistveno razlikuje; najmanj neformalnih stikov imajo na Švedskem. Razliko med državami gre v največji meri pripisati višji stopnji politične profesionalizacije. Za razliko od Nimma (1964) ta analiza ne podpira teze, da bolj kot je odnos neformalen, manj sumničavi postajajo eni do drugih. Bolj kot to namreč rezultati nakazujejo, da gresta zaupanje in sum z roko v roki.
Keywords: politiki; mass media; množični mediji; journalism; novinarstvo; novinarji; Belgija; Norveška; Švedska