Frekvenčna odvisnost rezidualnega trenja viskoznostnega vakuumskega merilnika z lebdečo kroglico - Šetina, Janez (Materiali in tehnologije, 2007)
Viskoznostni merilnik tlaka z lebdečo kroglico (SRG - Spinning Rotor Gauge) seje uveljavil v meroslovju nizkih tlakov kot precizen in stabilen referenčni etalon za območje med 10-4 Pa in 1 Pa. Ob ustrezni kalibraciji s primarnimi vakuumskimi standardi je v tem območju tlakov dosegljiva merilna negotovost pri komercialnih merilnikih 0,5 %. Med vplivnimi veličinami pri merjenjih z SRG-merilnikom je najpomembnejše rezidualno trenje rotorja, ki se pojavi zaradi vrtinčnih električnih izgub pri magnetnem lebdenju in vrtenju kroglice. Rezidualno trenje lahko izmerimo pri zelo nizkem tlaku kot ničelni signal in ga nato upoštevamo pri meritvi tlaka kot popravek. Časovna stabilnost rezidualnega trenja določa spodnjo merilno mejo SRG-merilnika. Izkaže se, da je rezidualno trenje odvisno od frekvence vrtenja rotorja. Frekvenčno odvisnost lahko določimo z linearno regresijo merjenih vrednosti rezidualnega trenja v odvisnosti od frekvence. Podrobneje smo raziskali stabilnost in frekvenčno odvisnost rezidualnega trenja pri različnih namestitvah dveh kroglic. Rezultati so pokazali, da je frekvenčna odvisnost slabo korelirana z absolutno vrednostjo rezidualnega trenja. V večini primerov je frekvenčna odvisnost tako velika, da jo moramo upoštevati pri izračunu popravka rezidualnega trenja pri meritvah tlakov plina pod 1 10-3 Pa.
Keywords: vakuumski merilnik; vakuum; merjenje; trenje