Preobrati v organizirani večstanovanjski gradnji - koncepti, tehnologija, financiranje - Fikfak, Alenka (Urbani izziv, 2002)
Organizirana večstanovanjska gradnja, ki se je pojavila kmalu po industrijski revoluciji, razmahnila pa v 20. stoletju, obsega velik del stanovanjskega stavbnega fonda. Kot njena prva posledica so bile velike prostorsko neomejene širitve mest in novih naselij na podeželje. V tem smislu je imel pretok ljudi in s tem potrebe po novih in novih bivalnih prostorih že v preteklosti velik vpliv na urbano okolje, kulturo bivanja ter bivalno ugodje. Vse to so kriteriji, ki še danes veljajo kot izhodišče pri nastajanju novih stanovanjskih kompleksov. Pristop k načrtovanju se je spreminjal skupaj z uvajanjem novih konceptov, tehnoloških možnosti in tudi z načini financiranja.To so izhodišča za vrednotenje slovenske oddaljenosti od zunanjihdogajanj in vnosov novih oblik v prostor, pri čemer uporabljamo primerjave pomembnejših evropskih in domačih primerov, ki pomenijo prelomnice tako na področju urbanistične zasnove kot arhitekturnega snovanja.
Keywords: financiranje; mesta; stanovanja; stanovanjska gradnja; stanovanjska politika; urbanism; urbanizem; večstanovanjske zgradbe