Anteriorna ishemična optična nevropatija kot posledica zdravljenja z interferonom alfa - Godina-Kariž, Stanka (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Anteriorna ishemična optična nevropatija je redek zaplet zdravljenja z interferonom alfa. Mehanizem nastanka še vedno ni znan. Metode. Predstavljamo primer 62-letnega moškega z nenadno hudo izgubo vida na levem očesu. Zaradi okužbe z virusom hepatitisa C je prejemal interferon alfa z ribavirinom. Upad vida je nastopil 6 mesecev po pričetku zdravljenja. Ob izključitvi drugih dejavnikov smo menili, da je anteriorna ishemična nevropatija posledica zdravljenja z interferonom in prenehali z zdravljenjem. Po treh tednih smo spremljali izboljšanje vida in nazadovanje skotoma peripapilarnih krvavitev in edema optičnega živca. Zaključki. Izboljšanje anteriorne optične nevropatije po prekinitvi zdravljenja z interferonom kaže na vzročno povezavo, čeprav patofiziološki mehanizem nastanka še vedno ni znan. Bolnike z dejavniki tveganja za izgubo vida mora pred uvedbo in med zdravljenjem z inerferonom redno spremljati oftalmolog.
Keywords: Adverse Effects; Drug Therapy; Fundus Oculi; Hepatitis C; interferon; Interferon-alfa; Interferon-Alpha; izguba vida; Middle Age; Očesno ozadje; oftalmologija; Optic Neuropathy, Ischemic; Optična nevropatija ishemična; Srednja leta; Therapeutic Use; therapy; vid; zdravljenje