From red scare to yellow peril - Svetličič, Marjan (Teorija in praksa, 2020)
Kitajska je največji izziv sodobnega sveta. Kljub temu strahovi pred rumeno nevarnostjo niso novi. Začeli so s strahom pred porastom boljševizma in pozneje Sovjetske zveze (SZ) po drugi svetovni vojni (rdeči strah) ter evropskim strahom pred prevlado ZDA po drugi svetovni vojni in pozneje s strahom pred spektakularnim tehnološkim napredkom Japonske. Članek navaja, da med izzivalci obstajajo velike razlike zaradi njihove velikosti, političnih sistemov in njegove ideologije ter vojaške moči in geopolitičnih ambicij ter končno civilizacijskih razlik. Ti strahovi so se izkazali za pretirane. Hkrati so igrali pozitivno vlogo kot poziv k nujnosti prilagajanja tektonskim spremembam celotnega svetovnega sistema in strategij njegovih posameznih akterjev. Razlagalna moč teorij je v posameznih primerih različna. Nekje največjo vlogo igrajo gospodarski/količinski dejavniki (Japonska, ZDA, Kitajska), drugje ideološki ali vojaški (SZ/Rusija), spet drugje so bolj etnocentrični (Japonska, Kitajska). Potreben je multidisciplinarni pristop, ker enodisciplinaren ne more razložiti takšnih tektonskih sprememb in reakcij nanje.
Keywords: Ethnocentrism; Etnocentrizem; Evropa; Geopolitical changes; Geopolitične spremembe; Japonska; Kitajska; prenos moči; rdeča nevarnost; rumena nevarnost; Rusija; tektonske spremembe; ZDA