Ponekod so letos sila bogato obrodile češplje (pozne slive). Pretežni del tega zdravega sada se bo porabil za žganje. Na gospodinji js ležeče, da se ohranijo slive kot neskvarjena sladka dobrota družini, predvsem otrokom. Nikar ne mislite, da je to le nekaka slaščica ali priboljšek. Prav ohraniene in pripravljene so slive v vsaki obliki dobra, zdrava in tečna hrana. Če^pplje s u š i m o. To je najcenejši m enostavnejši način ohranitve. Paziti je Ie treba, da jih ne sušimo pri hudem ognju tako, da konečno ostane od sada samo koščica in koža. Iz češpelj napravimo mezgo in marmelado. Dokler pa imamo svež sad, ga porabljajmo kolikor se da za razna jedila. Majhen trud bo gospodinji obilo poplačan z zadovoljstvom in zdravjem družine. Češpljeva juha: Zrele češplje operi, razpolovi in odstrani koščice. Kuhaj jih v toliko vode, da stoji leta malo preko sadja toliko časa, da postanejo mehka Dodaj podmetek iz mleka in moke, (potr>bna moka se razžvrklja v mleku) soli in pi~sti počasi vreti še vsaj 20 minut, da se jed primerno zgosti. Pazi, ker se jed rada pripali. Po okusu lahko malo sladkaš. K češpljevi juhi postavi na mizo zabeljen fižol; najboljši je sveže izluščen. Tudi iz suhih sliv lahko napraviš juho, seveda treba suhe slive primerno dolgo kuhati. Češpljevi cmoki: Napravi krompirjevo testo iz 1 krožnika kuhanega pretlačenega krompirja, pol žlice trde masti, dveh jajčkov, soli in toliko moke, da na- stane gladko, ne preirdo testo Na pomokani deski oblikuj testo v debelo klobasc in razrcži na prst debele reznice. V sredino vsakega kolobarčka položi oprano, razpolovljeno češpljo, koščico nadomesti ol kocke in pol žličke sladkorja. Zavij i..lo enakomerno krog češplje, stisni dobro, da se pri kuhanju ne razpoči. Kuhaj cmoke v plitvi posodi, kostroli, v slani vodi 15 do 2C minut. Polovi jih z lukničasto zajemalko iz kropa, naloži v skledo, zabeli z v maslu razrumenelimi krušnimi drobtinicami ter potresi s stolčenim sladkorjem in po okusu s cimetom. Češpljev štrukelj: Napravi testo kakor za sirov ali črešnjev štrukelj. Raztegni prav tank list, potresi z na maslu ali masti zarumenelimi drobtinami, položi nanj razpolovljene češplje, potresi s sladkorjem in cimetom, zavij in speci v omaščeni kostroli v srednje vroči pečici, Češpljeva potica: Napravi kvašeno testo kakor za šartelj ali buhteljčke. Ko vzide ga razvaljaj za prst debelo, položi na omaščeno pločevino ali pekvo. Na testo naloži prav gosto razpolovljene češplje drugo zraven druge tako, da gleda notranja stran navzgor. Potresi s sladkorjem in cimetom ter peci začetkom v precej vroči, nato srednje vroči pečici. Češpljeva mezga brez sladkorja (povidl). Močno zrele češplje operi, razpolovi in odstrani koščice. V posodi, od katere se ne lušči emajl, kuhaj slive brez vsakega pridatka tako dolgo, da postane mezga gosta in temne barve. Kuhaj pri malem ognju in mešaj, da se ne prisniodi. Pazi na roke, ker zmes med kuhan em močno brizga. Ker se povidl kuha 8 do 10 ur, ne moreš zgotoviti v enem dnevu, temveč kuhaj zaporedoma nekai dni. Vselej pa polagoma segrevaj. Šele ko je povidl tako gost, da stoji žlica v njem, je gotov. Shlajenega napolni v čiste, popolnoma suhe kozarce ali lošeno lončeno posodo Čezenj položi v rum ali žganje namočen čist papir, posode pa dobro zaveži s pergamentnim papirjem. Češpljeva marmelada. Dobro zrele češplje vrzi za par minut v vrelo vodo, toliko, da zlahka potegneš z njih ko- ":ico. Obenem odstrani koščice. V nepokodovano kostrolo daj na 1 kg očiščenih ješpelj pol do tričetrt kg sladkorne sipe. Cim zrelejšc so češplje, tem manj rabijo sladkorja. Premešaj in pusti stati 2 do 3 ure, da se sad s sladkorjem prepoji. Segrej polagoma na malem ognju, previdno premešaj iz kotov sladkor, ki se sicer rad prismodi, Pusti, da vre pol do 1 uro. Še vročo marmelado napolni v čiste, popolnoma suhe in dobro segrete kozarce. Popolnoma hladne zaveži s pergamentom. Ako je marmelada tudi bolj redka nič ne dene, ker se zgosti v kozarcih. Pazi, da se ne v že napolnjene kozarce kaj ne natepe in prcdvsem suho, čisto žlico in ne liži!