Intraoperative radiation therapy (IORT) to the tumor bed only for breast cancer - Proulx, Gary M (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Bolnice z zgodnjo obliko raka dojke imajo manj ponovitev bolezni, če jih postoperativno obsevamo. Takšno zdravljenje pa je dolgotrajno, zato novejše raziskave iščejo tiste skupine bolnic, ki ne bodo potrebovale postoperativnega obsevanja celotne dojke, ampak bi jih zdravili drugače. Razvili so različne oblike obsevanja, ki omogočijo enako dobre lokalne kontrole bolezni. Bolniki in metode. Avtorji so analizirali 7 bolnic, ki so bile zdravljene z lokalnim intraoperativnim obsevanjem (IORT) ob lumpektomiji.Pri večini so tudi operativno odstranili aksilarne bezgavke. Vse bolnice so bile obsevane v času operacije na ležišče tumorja s 120 kV rentgenskimi žarki. Tumorska doza je bila od 1500 cGy do 2000 cGy. Tri bolniceso imele stadij I bolezni, dve stadij IIA in dve stadij IIB. Rezultati.Srednja doba sledenja je bila 123 mesecev (od 86 do 139 mesecev), pri dveh od sedmih bolnic se je pojavil lokalni recidiv, ki je bil zdravljen zmastektomijo. Preživetje, ki je bilo povezano z osnovno boleznijo, je bilo 100%, celokupno preživetje pa 86%, ker je ena bolnica umrla, vendar brez znakov malignoma. Pet bolnic je bilo zadovoljnih s kozmetičnim učinkom takšnega zdravljenja. Niso zasledili zapletov, ki bi bili povezani z IORT. Zaključki. Tudi rezultati te pilotske študije kažejo, da ni potrebno vsem bolnicam z zgodnjo obliko raka dojke postoperativno obsevati celotne dojke. Zaradi majhnega števila bolnic pa ni moč narediti zaključkov, zato pa so potrebne klinične študije na večjem številu bolnic.
Keywords: breast; Breast neoplasms; dojke; Drug therapy; Intraoperative period; Mammography; neoplasm; obsevanje; radiologija; Radiotherapy; Surgery; Tamoxifen; therapy; tumor; zdravljenje