Rezultati popisa velikega skovika Otus scops na Ljubljanskem barju v letu 1999 - Denac, Katarina (Acrocephalus, 2000)
5. maja 1999 smo opravili popis velikega skovika na Ljubljanskem barju (163 km2). S predvajanjem samčevega petja smo zabeležili 40 velikih skovikov. Največ jih je pelo v Črni vasi, Lipah, Blatni Brezovici, Bevkah in na Robidnicah, kar daje podobno sliko razširjenosti kot rezultati popisa iz leta 1998 (Senegačnik 1998). Na nekaterih predelih velikih skovikov nismo registrirali (Brezovica, Vrhnika, Škofljica, Želimlje, Iška vas, Podpeč, Jezero), kar pripisujemo neugodnim življenjskim razmeram: ceste, gosta poseljenost, hrup, pomanjkanje gnezdišč, zaprtost terena. Zabeležili smo tudi oglašanje lesne sove, dveh malih uharic in čuka.
Keywords: bird; Birds; ptice; ornitologija; Ecosystem; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; veliki skovik; Slovenia; Slovenija