Optimizing support patch geometries in adhesively bonded single lap joints - Çalik, Ahmet (Strojniški vestnik, 2025)
V zadnjih letih raziskovalci posvečajo vse več pozornosti uporabi lepljenih spojev v primerjavi s tradicionalnimi metodami, kot so vijačenje ali kovičenje. V tej študiji je uporabljena analiza s pomočjo metode končnih elementov za optimizacijo geometrije in namestitve podpornih ojačitev v lepljenih enojnih prekrovnih spojih, s čimer je možno občutno zmanjšati koncentracije napetosti in izboljšati trdnost spojev. Izvedena je obsežna numerična analiza z metodo končnih elementov, v kateri je preučen vpliv različnih parametrov podpornih ojačitev in njihove lege na trdnost enojnih prekrovnih spojev. Numerični rezultati so validirani s primerjavo z obstoječimi raziskavami iz literature ter analitičnimi rešitvami. Rezultati te raziskave so pokazali, da lahko ustrezna izbira dimenzij in položaja podpornih ojačitev učinkovito zmanjša obremenitve in izboljša porazdelitev napetosti v različnih območjih lepljenega spoja, kar bistveno poveča njegovo trdnost.
Keywords: adhesive bonding; finite element analysis; geometrija podpornih ojačitev; lepljeni spoji; metoda končnih elementov; optimizacija napetosti; stress optimization; support patch geometry