----- 323 ------ Obiranje, shranjevanje in pošiljanje sadja. Ako nočeš pri sadji imeti škode, tedaj je moraš obrati ob pravem času. Zgodnja jabolka in hruške ne smejo popolnoma dozoreti na drevjj, ker take gnijo rade in dobe slab okus. Oberi jih torai 8 do 10 dni predno dozore. To velja tudi o jesenskem sadji. Zor mu izpoznaš najbolje na peškah, ki začno rjaveti, oziroma črniti. Zimsko sadje naj pa dozori popolncma na drevji, predno ga potrgaš. Obiraj previdno, da se ne poškoduje sadje, pa če je le mogoče, ob suhem vremenu, in sicer takrat, kadar je drevo uže suho. Zgodnje in jesensko sadje naj dozoreva v kakem zaprtem temnem kraji. Zimsko sadje prezrači kakih 14 dni poprej na kakšnem zračnem prostoru, predno je spraviš v klet ali v kako drugo zimsko shrambo. Zimska shramba na bodi pregorka niti presvetla, da sadje ne uvene. Ne nasipaj ga pregosto, zlasti ne finih vrst, ker tako shranjeno sadje gnije kaj rado. Večkrat ga -i preberi in odstrani precej vse le količkaj nagnile plode. Posebno fino sadje, na pr. hruške, zloži na lataste lese in sicer tako, da se ne dotika plod ploda, in položi je na muhe. Pravi okus ima le zrelo sadje, zato vživaj le tako. Dva dneva naredita, posebno pri hruškah velik razloček o okusu. Zanesljivo znamenje, da je hruška zrela, je, ako se ti njeno meso pri peclji uže uda, če nekoliko pritisneš s prstem. Če je na tem mestu še trdo meso, kaže to, da hruška nt še zrela. Kadar pošiljaš fino sveže sadje, zavij vsak plod posebe v mehak papir in zloži sadje v zaboj ali košarno taku, da se ne more med vožnjo pregibati. Pri velikih množinah je dobro med sadje v zaboje vlagati suhega žaganja, drobne ota\e> rezanice ali pa plev pšeničnih ali rženih.