Pogostnost endometrioze pri zdravih in neplodnih ženskah - Mohar, Janez (Medicinski razgledi, 2004)
Izhodišča: Endometrioza je pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija zunaj maternične votline. Pogostnost endometrioze pri ženskah v rodni dobi brez simptomov in znakov bolezni ostaja še vedno neznana. Obolenje je verjetno najpogostejši vzrok neplodnosti oziroma zmanjšane plodnosti. Namen: V raziskavi smo želeli ugotoviti pogostnost endometrioze v populaciji zdravih žensk in opredeliti endometriozo kot pomemben vzrok neplodnosti. Metode: Raziskava je potekala retrospektivno. Preiskovanke smo razdelili v dve skupini. V prvi skupini je bilo 378 zdravih brezsimptomatskih žensk, ki so želele laparoskopsko sterilizacijo, v drugi skupini je bilo 111 primarno in sekundarno neplodnih žensk, ki jim je bila z namenom odkrivanja vzroka neplodnosti opravljena diagnostična laparoskopja. Iz osebnih popisov preiskovank smo dobili anamnestične in laparoskopske podatke o pogostnosti in stadiju endometrioze, kliničnih simptomih in starosti preiskovank. Dobljene podatke smo primerjali med zdravimi in neplodnimi ter med primarno in sekundarno neplodnimi preiskovankami. Statistično značilno razliko smo ovrednotili pri p je manjši ali enak 0,05. Rezultati: Pogostnost endometrioze v populaciji neplodnih žensk (33 %) je bila značilno višja (p=0,01) kot v populaciji zdravih žensk (3,7 %). V obeh skupinah je bila najpogosteje ugotovljena minimalna endometrioza (57 in 86 %). Med skupinama primarno in sekundarno neplodnih žensk razlika v pogostnosti endometrioze ni bila statistično značilna. Endometrioza je predstavljala najpogosteje odkrito patologijo (33 %) v skupini neplodnih preiskovank. Zaključki: Endometrioza je prisotna pri relativno veliko zdravih in je najpogosteje odkrita patologija pri neplodnih ženskah.
Keywords: Infertility, female; Neplodnost, ženska; Endometriosis; Endometrioza; Laparoscopy; Laparoskopija; ginekologija; diagnostika; neplodnost; therapy; zdravljenje