Zdravljenje endogenega glivičnega endoftalmitisa - Lumi, Xhevat (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Poročati o kliničnih znakih in možnostih zdravljenja bolnikov z endogenim glivičnim endoftalmitisom. Metode. Retrospektivno smo pregledali dokumentacijo bolnikov z endogenim glivičnim endoftalmitisom, ki so se zdravili na Očesni kliniki v času od januarja 2001 do julija 2003. Analiziralismo naslednje podatke: starost, spol, povzročitelje, očesno zdravljenje, sistemsko antiglivično zdravljenje, zaplete, obdobje spremljanja po zdravljenju ter vidno funkcijo po končanem zdravljenju. Rezultati. V študijo je bilo vključenih 12 bolnikov (13 oči): 3 ženske, 9 moških, v starosti med 18 in 35 let. Po končanem zdravljenju je pri vseh bolnikih prišlodo ozdravljenja vnetja ter izboljšanja vidne funkcije. Zaključki. Vitrektomija pars plana v kombinaciji z intravitrealnim vnosom amfotericina B ob peroralnem jemanju flukonazola je učinkovito zdravljenje endogenega glivičnega endoftalmitisa v izbranih primerih.
Keywords: Amfotericin B; Amphotericin B; Drug Therapy; Endoftalmitis; Endophthalmitis; Eye Infections, Fungal; Fluconazole; Flukonazol; mikoze; očesne bolezni; Očesne infekcije glivične; Surgery; therapy; Treatment Outcome; Vitrectomy; Vitrektomija; zdravljenje; Zdravljenje, izid