Med imenom in brezimnostjo - Svetina, Peter (Otrok in knjiga, 2013)
Članek se loteva vprašanja, kako so se spreminjali dogajalni prostori Ljubljane v slovenski mladinski pripovedni prozi od začetka 20. stoletja do danes. Teoretsko se članek naslanja na monografijo Barbare Piatti Die geogeaphie der literatur (2009), predvsem na pojma importirani in transformirani dogajalni prostor. Članek skuša odgovoriti na vprašanje, zakaj je slovenska mladinska pripovedna proza sredi 60. let prejšnjega stoletja v zgodbah začela opuščati importirane dogajalne prostore Ljubljane in zakaj po drugi svetovni vojni med transformiranimi prostori izstopa šola.
Keywords: mladinska književnost; young adult literature; slovenska mladinska književnost; literarna teorija; literary theory; literarna geografija