REPORTAŽA Projekt Turizem v vrtcu: Festival naj bo – Odprta kuhinja Lidija Slana, dipl. vzg. predš. otr., Vrtec Vrhnika Naš vrtec vsako leto sodeluje v projektu Turizem v vrtcu. Vsako leto izberemo drugo temo in tako otroci vsako leto spoznavajo svoj kraj na malo drugačen način. V lanskem šolskem letu je projekt nosil naslov Festival naj bo, mi pa smo mu dali podnaslov Odprta kuhin- ja. Namen projekta je bil, da otroci spoznajo slovensko kulturo in tradicijo, da spoznajo značilne slovenske jedi in slovenske običaje. V sklopu projekta so otroci aktivno sodelovali pri V telovadnici vrtca smo pripravili stojnice in jih pu- načrtovanju in pripravi festivala Odprta kuhinja. stno okrasili. Na vsaki stojnici smo ponujali določe- Namen je bil, da so se otroci vključevali v pripravo no vrsto hrane: pustne krofe, domače piškote, kranj- hrane, pripravo okraskov in prostora za prireditev. ske klobase, preste, rolade, čaj, kokice, domač kruh, Otroci so sodelovali tudi pri oblikovanju plakata in zeliščni in čičerikin namaz. vabila na odprto kuhinjo. Cilji projekta so bili: • seznanjanje s slovensko kulturo in tradicijo, Otroci in starši so se preoblečeni v pustne maškare • spoznavanje pustnih običajev in hrane, sprehodili po naši odprti kuhinji in preizkusili dobro- • spoznavanje značilnih slovenskih jedi, te, ki smo jih ponujali. Da pa je bilo še bolj veselo, sta • otrok se seznanja s širšo družbo in kulturo, poskrbela dva starša, ki sta na harmoniko zaigrala • otrok oblikuje dobre, a ne toge prehranjevalne slovenske melodije. Ob prepevanju in plesu so se navade ter razvija družabnost, povezano s pre- starši ter otroci družili, se zabavali, spoznavali. hranjevanjem, • otrok spoznava različno prehrano in pridobiva Odprto kuhinjo pa smo povezali tudi z dobrodelno- navade zdravega in raznolikega prehranjevanja, stjo, saj smo vse prispevke staršev namenili v sklad • otrok spoznava, da morajo vsi v določeni družbi vrtca, in sicer za otroke, ki bodo šli na letovanje. pomagati in sodelovati, da bi ta lahko delova- la ter omogočila preživetje, dobro počutje ter Kakšni pa so vtisi otrok in staršev? udobje, Otroci, starši in drugi sodelujoči so bili nad odprto ku- • spodbujanje splošne ustvarjalnosti pri pripravi, hinjo navdušeni, pohvalili so celotno zamisel, izved- organizaciji in uporabi sredstev in prostora. bo in dogajanje. Nekateri starši so predlagali, da bi odprta kuhinja na pustni torek postala tradicionalna. Tekom projekta so otroci spoznali slovensko tradi- cijo in jedi, značilne za pustni čas, pripravo nekate- Tudi strokovni delavci menimo, da je prireditev odlično rih jedi, okusili so domače namaze na domačem uspela. Zadovoljni so bili otroci in starši, ki so lahko z kruhu, sodelovali pri peki piškotov, spoznali so nove nami preživeli malo drugačno popoldne. Tudi strokov- pustne pesmice. Otroci so spoznavali, da je v družbi ni delavci smo bili ob zaključku zadovoljni, da je vse po- treba sodelovati in si pomagati, da bi ta lahko delo- tekalo po zastavljenih smernicah. Predvsem nas veseli vala ter omogočila preživetje, dobro počutje in udo- pozitiven odziv otrok in staršev, ki so bili to popoldne bje. Otroci so se družili med seboj in med skupina- veseli, nasmejani, razigrani in pustno norčavi. mi ter z drugimi odraslimi osebami. Ob zaključku, ko smo evalvirali našo odprto kuhinjo, Projekt je potekal dlje časa, na pustni torek pa smo smo bili mnenja, da smo zastavljene cilje dosegli. v popoldanskem času organizirali zaključno priredi- Otroci so tekom celega projekta spoznali slovensko tev in vrhunec tega projekta. Odprto kuhinjo smo kulturo in tradicijo, značilno slovensko hrano in bili organizirali na pustni torek v popoldanskem času. tudi sami aktivno udeleženi. Projekt smo uspešno iz- Na prireditev smo povabili starše in otroke našega vedli in ob koncu smo imeli krasne občutke, da je vse vhoda. Že pred samo odprto kuhinjo smo z otroki tako odlično uspelo in da smo dosegli zastavljene cilje. spoznavali slovensko kulturo in tradicijo ob pu- stnem času, značilne slovenske maske in značilne Ob koncu in navdušenju nad uspešno izvedenim slovenske jedi v pustnem času. Otroci so bili aktivno projektom je prišla ideja, da bi ta prireditev postala vključeni v pripravo nekaterih jedi, v pripravo pro- tradicionalna. Vendar nam je letos to idejo prekrižal stora in izdelovanje okraskov za prireditev. virus, zato morda naslednje leto. 78 Didakta 79 Didakta