Mokrl 6evlji.Kdor je rnoral obuti čevlje, ki so bili mokri, pa so se potem posušili, je na svojih nogah občutil, kako neprijetna je taka reč. Zato ne bo odveč, ako navedemo nekoliko navodil nekega izkušenega gospodarja. On pravi: Ko 6i mokre čevlje sezul, jih napolni takoj s suhim ovsem in jih položi na topel prostor. Ta sadež ima namreč lastnost, da vlago moCno naae vleče, zato v kratkem času vlago iz usnja posrka. Pri tej proceduri se oves napne in zabrani, da se usnje ne skrči in ne razpoka. Oves ostane čez no. v obutvl. Drugo jutro pa se lahko lzauje v žakljič, ki se obesi za sušenje in za novo uporabo v toflžino gorke pečL Clm bolj se oves poeudi, tem boljši bo u.inek. Ako je posušena obutev postala trda, jo zopet zmehčamo, ako jo namažemo s petrolejem. Da čevlji prezgodaj ne razpokajo, jih je dobro namazati vsakih 14 dni, ko odstranimo prej voščilo, z ricinusovim oljem. Mazati čevlje z vazelino ni priporo.ljivo, ker vazelina usnje pač mehča, pa ga obenem razjeda tn pospešuje pokanje. Podplati postanejo trpežni, če jih dobro posušene od časa do časa napojimo z vročim kuhanim lanenim oljem. — Zdaj, ko je usnje drago, je pač zelo umestno, da uvažujemo navedene nasvete.