Changes in the microstructure of Fe-doped Gd5Si2Ge2 - Škulj, Irena (Materiali in tehnologije, 2008)
Zlitine Gdspodaj{5}Sispodaj{2}Gespodaj2 imajo dobre magneto-kalorične lastnosti (MCE) in so zaradi tega potencialno uporabne v hladilni in zmrzovalni tehnologiji. Lite mikrostrukture teh zlitin imajo večfazno strukturo, in sicer jo sestavljajo glavna faza s sestavo blizu Gdspodaj{5}(Sispodaj{1,95}Gespodaj{2,05}) in dve sekundarni fazi Gdspodaj{1}(Si,Ge)spodaj{1} in Gdspodaj{5}(Si,Ge)spodaj{3}. V mikrostrukturi je opaziti fazo podolgovate oblike, ki jo lahko označimo kot Widmanstättenov vzorec. V delu teh raziskav smo se posvetili raziskavam sprememb mikrostrukture zlitine Gdspodaj{5}Sispodaj{2}Gespodaj2, ko v sestavi Si nadomeščamo z Fe. Sestave vzorcev ustrezajo Gdspodaj{2-x}FespodajxGespodaj2, kjer smo vzeli vrednosti x med 0 in 1. Zlitine vseh šestih različnih sestav smo pripravili z obločnim taljenjem. Njihove mikrostrukture smo pregledali v optičnem mikroskopu (OM) in vrstičnem elektronskem mikroskopu na poljsko emisijo (FEG SEM). Mikrostrukture smo kvantitativno analizirali z energijsko disperzivnim spektrometrom (EDS) in faze identificirali z rentgensko spektrometrijo (XRD).
Keywords: magneto-kalorimetrija; zlitine; mikrostruktura; germanij; silicij; gadolinij