Uporaba vodnega curka za postopno preoblikovanje pločevine - Junkar, Mihael (Strojniški vestnik, 2004)
V zadnjih desetletjih je tehnologija obdelave s curki z velikimi hitrostnmi dozivela velik razvoj. Od prvih primerov uporabe v zgodnjih sedemdesetih letih prejsnjega stoletja se je uporaba močno povečala. Med vsemi postopki, ki temeljijo na uporabi curkov z velikimi hitrostmi, ima vodilno vlogo rezanje z abrazivnim vodnim curkom (AVC), pri katerem vodni curek z velikimi hitrostmi (VC) pospešuje trde abrazivne delce, ki razjedajo material obdelovanca. Po drugi strani se VC uporablja za rezanje mehkejših materialov, čiščenje, površinsko obdelavo ter za uporabo v medicini in živilski industriji. V zadnjem času se VC uporablja tudi pri preoblikovanju, predvsem za utrjevanje površine izdelka, nekaj raziskav pa je pokazalo, da ima VC velike moznosti kot orodje za postopno preoblikovanje pločevine (PPP). V tej raziskavi smo preučili moznosti uporabe vodnega curka z velikimi hitrostmi kot orodja za PPP. Prikazana je vplivnost postopkovnih parametrov kakor sta tlak in pretok vode, prav tako je definirana najbolj primerna geometrijska oblika vodne sobe za tvorbo curka. Predstavljen je tudi primer postopnega preoblikovanja 0,5 mm debele pločevine iz aluminijeve zlitine v preprosto obliko z VC. Med primerjavo PPP z orodjem z določeno obliko se izkaže, da je predlagana tehnologija ekološko bolj sprejemljiva, saj ni potrebe po uporabi mazalnih sredstev. Prve raziskave nakazujejo, da se izboljša preoblikovalnost pri uporabi VC kot orodja za PPP.
Keywords: preoblikovanje pločevine; postopki nekonvencionalni; izdelava prototipov hitra; curek vodni; pločevina; preoblikovanje; vodni curek