Varstvo novinarskih zaupnih virov - Čeferin, Rok (Teorija in praksa, 2015)
Glavni cilj tega članka je raziskati, kako je varstvo novinarskih zaupnih virov opredeljeno v normativnih aktih Sveta Evrope in Evropske unije, kakšna je sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice in kakšna je normativna ureditev zaščite virov v Sloveniji. Avtorja ugotavljata, da je v evropskem pravnem prostoru od novinarjev dopustno zahtevati razkritje skrivnega vira le izjemoma, ko za to obstaja intenziven javni interes, in predlagata spremembe slovenske zakonodaje. Analizo relevantnih pravnih dokumentov in sodne prakse dopolnjujeta z metodo polstrukturiranih intervjujev s 15 novinarji. Stališča intervjuvancev o dopustnosti razkritja zaupnega vira so različna, prevladujoče pa je, da je obljubo zaupnosti - razen v izjemnih okoliščinah - treba spoštovati.
Keywords: Journalism; Legal regulation; Novinarstvo; poklicna etika; Pravna ureditev; pravno varstvo; Slovenia; Slovenija; Trust; Zaupanje; zaupni viri