272 Podučile stvari. Zemljepisni in narodopisni obrazi. Nabral Fr. Jaroslav. 84. Opis, obiranje in pripravljanje čaja. Caj raste kot divjak v goreDJem Asamu, v goratih krajih, ki dele kitajsko ravnino od indijske. Tu so cele šume divjega čaja. Od tu so ga Kitajci pred kot ne po vsem Kitaju razširili. Čaj ne more mraza, prenašati, in zato mu severna meja v Kitaju in na Japonskem ne gre popolnoma do 40. st. severne širiue, tedaj do širine na katerej je Lizbona, Krf. Na jugu gre čaj do 15 st. Proti severnej in južnej meji je čaj čedalje slabejši. Najboljše vrste rasto v Kitaju mej 23 rti 30 st., kjer je središče trgovini. Oaj ni tako občutljiv kakor kava, zato so ga v razne kraje začeli presajati. Prvo biiino je zasadil v Evropi Jonquet, in to na pariškem botaniškem vrtu Pozneje so jih vzgojili tudi še na mnogih drugih krajih, kjer jih, kaj pak, samo po letu puste pod milim nebesom. V južnih krajih evropskih je tako blaga zima, da more čaj povsodi dobro uspevati, in zato so posktšnje v Por-tugalskej prav dobro se obnesle; škoda, da jih niso resno nadaljevali. Za razprostranjenje čaja so največ storili v Aziji. Tu so ga razširili po Kočiučini in po bregovitih krajih okoli Ave. V prvej polovici devetnajstega stoletja so začeli Angleži po svojih kolonijah, v Asamu, v Bengalskej in na Cejluuu čaj vzgajati. Pripeljali so seboj Kitajcev, ter jim izročili vse delo, in dandanes dovaža Angleška z Indije veliko množino čaja na evropski trg. Angleži so se za kulturo čaja najbolje radi tega tako potrudili, ker ao se bali, da morda ne bodo mogli dobivati ga s Kitaja v zameno za opium, temveč da ga bodo morali z novci plačevati. Na Javi so razširili Holandezi vzgoj čaja, in najbolje so jim v tem pomagali kitajski delavci, katerih so le-sem povabili. Tudi na Sumatri se dandanes mnogo čaja prideluje. Početkom devetnajstega stoletja so začeli čaj tudi v Ameriko presajati. V Braziliji so se zavzeli za čaj Portugalci, ali zaradi dragih in neskušenih delavcev niso mogli uspevati, morali so tedaj Kitajcev povabiti. To izkustvo se je potrdilo povsodi. Kjer so našli za čaj isto podnebje in isto zemljo Kakor je v Kitaju, vendar niso mogli pridelati dobrega čaja, dokler niso dobili kitajskih delavcev. Kitaj, Japonska, Koreja, Kočinčina, Indija, Java in Sumatra so glavne zemlje, v katerih se dandanes čaj vzgaja. Poskusi so se obnesli tudi na Madejri, na Šent Heleni, na Kaplandu, v Braziliji, v Avstraliji in v Portugalskej. v Čuj najbolje uspeva v mastuej in globokej zemlji, ali zahteva mnogo vode in solnca, in odgajajo ga vedno s semena. Da seme gotovejše klije, imajo je če/, zimo v vlažnej prsti, in marca meseca jo posejejo. Čez leto dni se mladice razsade v pravilue redo\e, tako da ena od druge stoji l1^™/. Zemlja okoli biliue se dobro gnoji z raznimi gnojili, čisti plevela in nimaka. Za domačo porabo sade čajev grm kot ograjo okoli poija m vrtov. Perje začno brati, kedar je bilina v četrtem letu. Najboljše in najfinejše perje se dobiva na mladih vejah, zato so stare veje obrezujejo, da nove mlade poženo. Kjer grm malo obrezujejo, tam ga v dvanajstem letu posekajo, ali kjer ga z obrezovanjem pomladjujejo, ondi se drži tu ii do petdesetega leta. (Dalje prihodnjič.)