Material-technological modelling of the die forging of 42CrMoS4 steel - Pileček, Vít (Materiali in tehnologije, 2014)
Materialno-tehnološko modeliranje je orodje za učinkovito načrtovanje in optimiranje realnih postopkov kovanja. Vključuje predelavo majhnega volumna materiala v termomehanskem simulatorju v razmerah, ki ustrezajo resničnemu postopku: v tem primeru je bilo to kovanje. Z modeliranjem lahko preučujemo vplive spremenjenih parametrov na sedanje procese in proizvode. Ta članek predstavlja razvoj kompleksnega materialno-tehnološkega modela za realno utopno kovanje jekla 42CrMoS4. Podatki, potrebni za razvoj tega modela, so bili izmerjeni med proizvodnjo v kovačnici. Lastnosti, ki jih tehnično ni mogoče izmeriti, kot so raztezki v določenih točkah, so bile določene s FEM-simulacijo. Primerjava ugotovitev iz modeliranja procesa in realnih razmer, končne mikrostrukture, vključno s fazami in njihovimi morfološkimi značilnostmi, je pokazala dobro ujemanje. Mikrostruktura je bila sestavljena iz mešanice ferita in bainita. Odmik med trdoto HV10 vzorcev in trdoto resničnih odkovkov je bil manjši od 2 %.
Keywords: materialno-tehnološko modeliranje; material-technological modelling; die forging; kovanje; termomehanska simulacija; thermomechanical simulator; FEM simulation; FEM-simulacija