Ponovni pregled brisov pri ženskah, ki so zbolele za RMV, s prikazom primera - Repše-Fokter, Alenka (Zbornik - Izobraževalni dan programa ZORA 4, 2013)
Kontrola kakovosti je pomemben sestavni del presejalnega programa za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA. Vključuje tudi ponovni pregled brisov materničnega vratu (BMV) pri ženskah, ki so zbolele za rakom materničnega vratu. Ponovno se pregledajo predhodni BMV z izvidom negativno, atipične ploščate celice - neopredeljene (APC-N) ali ploščatocelična intraepitelijska lezija nizke stopnje (PIL-NS) kot tudi neuporabni brisi. Tako kontrolo kakovosti v Sloveniji izvajamo citopatologinje že pet let in v prispevku predstavljamo enega izmed primerov z revizije BMV.
Keywords: brisi; kontrola kakovosti, zunanja; maternični vrat; novotvorbe