Clastic sediments from dolines and caves found during the construction of the motorway near Divača, on the classical Karst - Mihevc, Andrej (Acta carsologica, 1996)
Vrtače se ločijo po obliki, velikosti in po vsebini oziroma sedimentih. V številnih vrtačah so bili najdeni alohtoni nekarbonatni prodi, peski ter ilovnati sedimenti. Pri gradnji avtoceste na Krasu je bilo pri gradbenih delih odprtih večje število vrtač in z mehanskimi sedimenti zapolnjenih jam. Analiza sedimentov je pokazala, da so nekatere depresije stare jame zapolnjene s fluvialnimi alohtonimi sedimenti, kasneje odprte na površje zaradi zniževanja površja in spremenjene v površinske depresije.
Keywords: Divača; geomorfologija; geomorphology; karst; Kras; kraške jame; List of caves in Slovenia; sedimentne kamnine; speleogeneza; vrtače