25 let vakuumske toplotne in kemotermične obdelave na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije, Ljubljana - Leskovšek, Vojteh (Materiali in tehnologije, 2010)
Opisan je pregled petindvajset let delovanja na področju vakuumske toplotne in kemotermične obdelave orodnih in hitroreznih jekel. Raziskovalni dosežki ob podpori drugih sodobno opremljenih laboratorijev na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije z inovativnim načinom omogočajo spremljanje in uvajanje najsodobnejših postopkov vakuumske toplotne obdelave in inženirstva površin ter njihovo karakterizacijo, ki je relevantna za slovensko industrijo. Pri tovrstnih tehnologijah je pomembno znanje, škodljiv vpliv na okolje je ničen, poraba energije in dragih materialov je majhna, zato je raziskovalno-razvojna dejavnost na področju vakuumske toplotne in kemotermične obdelave orodnih in hitroreznih jekel v povezavi z orodjarsko, kovinsko predelovalno, jeklarsko in avtomobilsko industrijo zelo primerna za Slovenijo, ki ima na tem področju tradicijo in usposobljene kadre.
Keywords: vakuumska toplotna obdelava; obdelava površine; orodna jekla; hitrorezna jekla; lomna žilavost; zgodovinski pregledi