Uvod v glasbeno delo čitalnic na Slovenskem - Cigoj Krstulović, Nataša (Muzikološki zbornik, 1996)
Slovensko glasbeno delo med leti 1848 in 1872 kaže svojstven prehod v zgodnji "romantizem". Njegova posebnost se kaže v redukciji in retardaciji posameznih oblik in stilni nedorečenosti. To je bilo obdobje čitalnic, v katerem je "funkcionalizirana" glasba, preprosti samospevi, četverospevi in moški zbori, služila zbujanju zavesti pripadnosti slovenskemu narodu. Ustvarjalce je vodilo rodoljubje, ki je na začetku rodilo skromnejše sadove (Jurij Flajšman, Miroslav Vilhar in delno Kamilo Mašek), skladatelji drugega čitalniškega kroga (Anton Nedvěd, Gustav Ipavec, Davorin Jenko, Anton Hajdrih) pa so se docela ali vsaj deloma izvili iz spon diletantizma, bili ambicioznejši, estetsko in glasbeno bolj razgledani
Keywords: 19.st.; čitalnice; glasba; music; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi