The policing perspective of personal data protection and the right to be forgotten in Europe and in the Republic of Slovenia - Dvojmoč, Miha (Varstvoslovje, 2023)
Namen:Članek zastavlja vprašanje, ali je ureditev varstva podatkov v policijskihpostopkih zadostna in ali ne »škodi« subjektu postopka.Metode:V obliki sistematičnega pregleda literature so predstavljeni vplivi, prednostiin slabosti zakonskih sprememb na izvajanje policijskih nalog (npr. biometričnipodatki, sistemi za prepoznavanje obrazov in avtomatska identifikacija registrskihtablic vozil) s poudarkom na ureditvi v Republiki Sloveniji.Ugotovitve:Zadnje spremembe na področju varstva osebnih podatkov se navezujejopredvsem na opredelitev, zbiranje, obdelavo, uporabo, posredovanje inshranjevanje osebnih podatkov. Posameznik ima pravice v zvezi z dostopom doinformacij, obdelavo, popravkom, omejitvijo uporabe, prenosljivostjo, izbrisomter ugovorom obdelave osebnih podatkov tudi v samih policijskih postopkih.Kadar policija deluje v okviru zakona, morajo biti njena pooblastila usklajenaz ustavnimi in zakonskimi določili. Ta uskladitev ščiti posege v zasebnostposameznika. Vendar brez pravne jasnosti, znane kot lex certa, obstaja tveganje,da dejanja postanejo neupravičeni posegi v pravice in svoboščine. Potreben jekonsenz med varstvom posameznikove zasebnosti in omogočanjem učinkovitegapreiskovanja ter nadzora kriminalitete s strani organov kazenskega pregona.Omejitve:Članek je osredotočen le na ureditev varstva zasebnosti in podatkov vpolicijskih postopkih.Praktična uporabnost:Ugotovitve članka ponujajo vpogled v ureditev varstva podatkov v policijskihpostopkih in osvetljujejo vrzeli ter oblikujejo izhodišča za prihodnje raziskave.Izvirnost/pomembnost prispevka:Članek je prvi sistematični pregled varstva osebnih podatkov v policijskihpostopkih v Sloveniji.
Keywords: človekove pravice; GDPR; osebni podatki; policijski postopki; policijsko delo; pravica do pozabe; Slovenija; varstvo podatkov; zasebnost