Vrstniško nasilje v perspektivi dominantnih konstrukcij ženskosti in moškosti ter sovpadanja strukturnih neenakosti - Hrženjak, Majda (Šolsko polje, 2011)
Ospoljenje kot nenehno potekajoč proces subjektivacije in socializacije disciplinira človeško bitje v skladu s spolu "primernimi" družbenimi normami. Bolj kot so specifi čne konstrukcije ženskosti in moškosti hegemone ter dominantne, večji je njihov pritisk na oblikovanje posameznemu spolu "primernih" v edenj, reakcij, odnosov, stališč ipd. Mladostniki in mladostniceso v procesih vrstniških identitetnih pogajanj in konfliktov še posebej dovzetni za vplive dominantnih konstrukcij moškosti in ženskosti. V članku z uporabo koncepta "dominantnih konstrukcij moškosti in ženskosti" utemeljujemo tezo, da je družbena kategorija spola lahko temeljni dejavnik oblikovanja nasilnega vzorca vedenja pri mladostnikih in mladostnicah. Z vpeljavo koncepta intersekcionalnosti pa pokažemo, kako strukturne neenakosti po družbenih kategorijah etničnosti in razreda lahko vplivajo na izvajanje spola v smeri nasilja. Empirični primeri, ki ilustrirajo našteta teoretska izhodišča, izhajajo iz mednarodnega projekta Stamina, v katerem smo se, med drugim, v polstrukturiranih intervjujih v različnih krajih v Sloveniji pogovarjali z 38 osmošolci o njihovem doživljanju šole, družine, prostega časa, intimnih odnosov, konstrukcijah spola in o nasilju.
Keywords: peer violence; vrstniško nasilje; spol; gender; razlike med spoloma; structural inequalities; strukturne neenakosti; intersectionali; intersekcionalnost; education; vzgoja in izobraževanje