The integrative analysis of social factors in the life course of families with disabilities - Lisak, Natalija (Socialno delo, 2014)
Članek pripomore h konceptualizaciji družbenega konteksta, ki oblikuje življenjski potek družin z otroki z ovirami, pri tem pa upošteva vlogo hrvaške družbe v tem procesu. Razvoj služb podpore v skupnosti in zaščita človekovih pravic sta na Hrvaškem pomembni družbeni spremembi, ki zagotavljata dostop do kakovostnega družinskega življenja na področju ljudi z ovirami. V tem pogledu analiza temelji na mnenjih in izkušnjah staršev otrok zovirami. Pri zbiranju življenjskih zgodb družin z intelektualno oviranimi otroki je bil uporabljen narativni pristop. Družbeni kontekst, ki oblikuje življenjski potek družin in njihove priložnosti, obsega: nerazvitost služb v skupnosti; zapuščino institucionalne oskrbe; velik vpliv religioznih verovanj in institucij katoliške cerkve, aktivizem staršev za uresničevanje pravic in sistemske spremembe; aktivno vlogo mater v vsakdanjem družinskem življenju in podporne družinske odnose. V rezultatih poudarimo spremembe v razvoju skupnosti v hrvaški družbi, zlasti pa kontekst, ki vpliva na življenjski potek družin, ki imajo otroke z ovirami.
Keywords: social work; socialno delo; življenske zgodbe; kvaliteta življenja; osebe s posebnimi potrebami; družine s posebnimi potrebami; človekove pravice; human rights; Croatia; Hrvaška