Glasbena ustvarjalnost in poustvarjalnost na Slovenskem v 20. stoletju - Stefanija, Leon (De musica disserenda, 2010)
Prispevek prinaša pregled literature o slovenski ustvarjalnosti in poustvarjalnosti v dveh vsebinskih sklopih, po zaokroženih zgodovinskih študijah, ki skušajo zajeti celotno stoletje, in po delnih raziskavah, osredotočenih na posamezne pojave in osebnosti. Sklepni odsek povzema prerez z ilustracijo temeljnih zgodovinopisnih zadreg raziskovanja slovenske glasbe 20. stoletja - z nejasno začrtanimi rezmerji med produkcijo, reprodukcijo in recepcijo glasbe - ter predlogom za nadaljnje muzikološko raziskovanje, ki tematizira neobdelane pojave s štirimi med seboj povezanimi vsebinskimi sklopi, ki zadevajo: 1. analizo funkcij / recepcije glasbe, 2. analizo glasbenih ustanov, 3. monografske študije in 4. vključevanje različnih zvrsti (slogov) v raziskovanje.
Keywords: slovenska glasba; zgodovina glasbe; 20.st.; muzikologija; Slovenia; Slovenija