Morfometrična analiza sinaptičnih jedrnih skupkov v posamičnih vlaknih hitre in počasne skeletne mišice - Smrkolj, Tomaž (Medicinski razgledi, 2001)
V področju živčno-mišičnega stika prečno progastega mišičnega vlakna pri sesalcih so jedra bolj zgoščena kot izvensinaptično. Počasna skeletna mišična vlakna so elektromehanično aktivna večji del časa kot hitra vlakna in so tako tudi vzorci frekvenc prenesenih akcijskih potencialov pri obeh tipih vlaken različni. Ta razlika med tipi vlaken bi se lahko odrazila tudi v različni razporeditvi mišičnih jeder in Schwannovih celic v sinaptičnem področju; kar do zdaj še ni bilo raziskano. Postavili smo naslednje hipoteze:1. število mišičnih jeder v sinaptičnem skupku je v počasnem skeletnem mišičnem vlaknu značilno večje kot v hitrem vlaknu; 2. število Schwannovih celic v področju živčno-mišičnega stika, ki ga lahko ugotovimo tako, da preštejemo njihova jedra, je premosorazmerno s površino živčno-mišičnega stika; 3. maksimalna,razdalja, do katere znotraj mišičnega vlakna še sežejo vplivi živčnih trofičnih dejavnikov, je v hitrih in počasnih skeletnih mišičnih vlaknih enaka. V posamičnih skeletnih mišičnih vlaknih, ki smo jih izolirali iz m. extensor digitorum longus (hitra vlakna) in m. soleus (počasna vlakna), smo obarvali jedra s fluorescenčnim barvilom "SYTOX zeleno". Živčno-mišični stik smo v teh vlaknih obarvali z alfa-bungarotoksinom, označenim z rodaminom.Ustrezna morfometrična merjenja razporejenosti jeder smo opravili nakonfokalnem mikroskopu. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Muscle, skeletal; Živčnomišični stik; Anatomy and histology; Celično jedro; Hitra mišična vlakna; Neuromuscular junction; Mišica skeletna; Cell nucleus; Mišična vlakna počasna; Muscle fibers, fast-twitch; Muscle fibers, slow-twitch; Mikroskopija konfokalna; Podgane; Rats, wistar; Microscopy, confocal; skeletne mišice; anatomija; histologija; fiziologija; sinapse; molecular biology; molekularna biologija