Koroška leta 1919 in ozadje sprejetja odločitve o plebiscitu - britanski pogled in reakcije v slovenskem tisku - Osojnik, Janez (Studia Historica Slovenica, 2020)
Po eni strani članek na podlagi analize britanskih virov in najbolj relevantne znanstvene literature obravnava dogajanje v južnem delu dežele Koroške skozi perspektivo zunanjega ministrstva Velike Britanije, tedaj ene izmed velesil, ki so odločale o povojni ureditvi sveta. S tem dobimo pogled tako imenovane "tretje strani", ki je dogodki na terenu niso neposredno prizadeli. Po drugi pa prikaže, kako so razmere, zlasti vprašanje o nedeljivosti Celovške kotline iz gospodarskih razlogov, ocenjevali tedanji najpomembnejši slovenski časopisi. Kronološko je razprava zamejena med začetkom leta 1919 in podpisom senžermenske pogodbe, ki je zapečatila usodo Celovške kotline s predvidenim plebiscitom.
Keywords: 1919; Carinthia; diplomacija; diplomacy; Great Britain; Koroška; Koroški plebiscit 1920; Paris Peace Conference; pariška mirovna konferenca; plebiscite; politična zgodovina; slovenski časopisi; Slowenian newspaper; Velika Britanija