Kulturalistična ideologija v literarni teoriji - Habjan, Jernej (Primerjalna književnost, 2012)
Stari prepad med humanistiko in naravoslovjem pravkar cinično premošča neoliberalno podrejanje tako humanistične kakor naravoslovne teorije ekspertni vednosti, v humanistiki zlasti kulturnim študijem, med ključnimi viri katerih je koncepcija performativnosti. Članek oriše proces, ki vodi od Austinove prototeoretske "nomotetične" izključitve literature iz teorije performativa do ideološke "idiografične" utemeljitve koncepcije performativnosti pri J. Butler na literaturi.
Keywords: literarna teorija; literary theory; teorija govornih dejanj; performativnost; kulturni študiji; ideologija; neoliberalizem