Geodetski vestnik and its path to better international recognition - Koler-Povh, Teja (Geodetski vestnik, 2015)
Uredniški odbor Geodetskega vestnika, vodilne slovenske znanstvene in strokovne revije na področjih geodezije, zemljemerstva, geoinformatike in upravljanja zemljišč, je v preteklem desetletju izvedel več dejavnosti za zvišanje kakovosti revije. Pri tem velja izpostaviti spremembo postopka recenziranja člankov z uvedbo recenzij dveh neodvisnih recenzentov, pri čemer se zagotavlja anonimnost tako avtorjev kot recenzentov. Nadalje sta se z mednarodno prepoznavnimi raziskovalci razširila uredniški odbor in seznam recenzentov, revija je bila vključena v različne mednarodne bibliografske podatkovne zbirke, elektronske različice člankov pa so objavljene na spletni strani revije, kjer so članki vse od leta 2000 odprtodostopni. Namen študije je bil analizirati vpliv uredniške politike na mednarodno prepoznavnost (citiranost) Geodetskega vestnika in kakovost literature, ki je citirana v reviji. Analizirani so citati Geodetskega vestnika v obdobju 2009-2013 po podatkih zbirke WoS. Rezultati raziskave kažejo, da je vključitev revije v različne informacijske sisteme in podatkovne zbirke, kot so COBISS.SI, DOAJ, WoS, DRUGG in CrossRef, povečala prepoznavnost Geodetskega vestnika in člankov, objavljenih v reviji, tako na nacionalni kot mednarodni ravni.
Keywords: citations of publications; citiranje; civil engineering; geodesy; geodezija; gradbeništvo; odprti dostop; open access; scientific publications; znanstvene objave