Zunanji stroški prometa - Kovač, Nataša (knjige, 2024)
Promet ima ključno vlogo v sodobni družbi, saj omogoča povezovanje ljudi in krajev ter spodbuja gospodarsko rast z učinkovitim prevozom blaga in storitev. Vendar učinki prometne dejavnosti niso zgolj pozitivni. Negativnim posledicam prometa, ki jih nosita družba in okolje, pravimo zunanji stroški prometa, saj jih udeleženci v prometu ne krijejo neposredno. Med najpomembnejše zunanje stroške prometa sodijo prometne nesreče, onesnaževanje zraka, hrup, prispevek k podnebnim spremembam, prometni zastoji, poraba prostora in škoda na habitatih.