Srčni spodbujevalniki - kaj, kdaj in kako - Zupan, Anja (Medicinski razgledi, 2005)
Kot druga področja znanosti tudi medicino preplavlja svet računalniške tehnologije. V diagnostiki in zdravljenju se odpirajo mnogi novi pristopi, ki so se še nekaj desetletij nazaj zdeli domišljija. Ena takih izjemnih pridobitev sodobnejše medicine je tudi srčni spodbujevalnik, ki je od svoje prve vstavitve leta 1958 (Senning, Švedska) doživel neverjeten razvoj. Majhen računalnik, ki se vstavi v telo in od takrat naprej sledi in nadzira vsak srčni utrip ter vskoči, ko srcu spodleti. Naprava, ki bistveno izboljša kakovost in podaljša življenje ljudem z motnjami srčnega ritma: otroci s prirojenimi ali pridobljenimi motnjami ritma lahko normalno odrastejo, mnogi športno dejavni odrasli lahko nadaljujejo s svojo dejavnostjo. V prispevku so predstavljena osnovna načela delovanja srčnih spodbujevalnikov, indikacije za njihovo vstavitev in obravnava bolnika s srčnim spodbujevalnikom.
Keywords: Aritmija; Cardiac Pacing, Artificial; Elektrode implantirane; Instrumentation; Methods; Srčno vzpodbujanje, umetno; Utilization; srce; heart; kardiologija; Arrhythmia; Electrodes, Implanted; srčne motnje; srčni spodbujevalci