Ali delo v rudniku vpliva na vidne funkcije - Prelesnik, Uroš (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. V članku sva opisala stanje vida pri rudarjih pred nastopom dela v rudniku in po 20 letih neprekinjenega dela v jami. Izhajala sva iz domneve, dadolgoletno delo v temi in v neugodnih pogojih poslabša vid. V nam dostopni literaturi nisva našla podobne analize, zato sva se te analize lotila v našem zavodu. Kot okulist in specialist medicine dela sva se vsak dan srečevala z vprašanji in ugotovitvami rudarjev o poslabšanju vida po dolgoletnem delu v jami. Merila vidnih funkcij za rudarje so: vidna ostrina boljšega očesa mora biti najmanj 0,7, slabšega pa najmanj 0,5 brez korekcije. Imeti mora normalen binokularen vid in normalen nočni vid. Pri rudarjih barvni vid ni obvezen, karpomeni, da to delo lahko opravljajo tudi dikromati (barvno slepi judje). Metode. Obdelala sva 50 rudarjer, ki so začeli z delom v rudniku v letih 1977-1979 in so vso delovno dobo preživeli v rudniku. Pri izbiri rudarjev, ki so ustrezali merilu - 20-letno delo v rudniku, sva imela precejšnje težave zaradi velike fluktuacije rudarjev (redne in predčasne upokojitve, odhodi iz Slovenije ...) - mnogo teh ni več prišlo na pregled v očesno ambulanto. V dispanzerju medicine dela, prometa in športa (DMDPŠ) so bili zadnjič pregledani zadnje leto pred upokojitvijo, v očesni ambulanti pa so bili pregledani v letih 1997-1999. V DMDPŠ so bili pregledani na ortoreter oz. R 22, kjer je bil opravljen pregled vida, binokularni vid, globinski vid in barvni vid. V očesni ambulanti pa je bil opravljen pregled vida brez korekcijein s korekcijo, izmerjen očesni tlak, opravljen pregled na špranjski svetilki ter pregledano očesno ozadje. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: diagnostika; Mining; motnje; Occupational exposure; Oftalmoskopija; Ophthalmoscopy; Poklicna izpostavljenost; rudarji; Rudarstvo; vid; Vid, motnje; Vid, testi; Vision disorders; Vision tests