344 Kogri (Cogrii) — nova znajdba za motno vino, olje in druge kalne reči. Ce je vino, ol, olje, kava, jesih ali kakorsno koli blago kalno ali motno, se ne ceni tako, kakor če je čisto in bistro; naj je stvar sicer še tako dobra, to ji je vendar napaka, ako ni čista kakor bi imela biti. Naše vina so rade motne, in znano je, da avstrijanske vina sploh so v buteljah malokdaj brez gošave na dnn, kar se pa pri francozkih in rajnskih vinih nikoli ne nahaja. Od kod to izvira, ni namen naš, tukaj preiskovati; ker pa j e tako, hočemo le novo čistilo našim bravcom razglasiti, ktero presega dozdaj znane čiščence in za ktero je iznajdenik v Ljubljani nedavnej cesarski privilegij dobil. Ta čiščenec (Klarungsmittel) se imenuje Kogri (Cogni). Verjetni možje, ki so to čistilo sami skusili, nas zagotovljajo, da ni baharija, ako se reče, da so poprej motne vina čiste kot ribje oko, in da olje, očiščeno s tem čiščencom, je tako bistro, da skoz polno steklenico olja lahko pismo bereš. Kaj ne, da je to kaj? Kdor ve, kako sila težko je olje čistiti, se bo čudil nad Kogri-o m, ki je morebiti edino čistilo za olje. In pri vsem tem ne zgubi ne vino, ne olje, ne ol, ne kava, ne mervice svoje prejšne dobrote. Razun tega je to čistilo dober kup, in vsak ga lahko rabi. Vizji mehur (Hausenblase) je znano dobro čistilo, pa je dolgočasno, — tudi sol čisti, tudi jajca čistijo, — pa sol in jajca naj ostanejo kuharcam. Kako se ta čiščenec rabi, razlaga njemu pridjani poduk; koliko ga je za to ali uno robo treba, bo menda vsak lahko zadel; mi mu tega tu na drobno povedati ne moremo, ker še Kogria nismo skusili, ampak ga le hvalimo na besedo verjetnih mož. Vidili pa smo ga, in našim bravcom le toliko povedati moremo, da je na drobno zrezani mrenci vizjega mehurja nekoliko podobna, zlo rahla in čedna stvar. Dobiva se v manjših in večjih zvezkih po 10 in 50 novih kraje, v Ljubljani v gosp. Klebelnovi in Bed-i) are o vi štacuni.