List 3. Kurje bolezni. Da je kokoš ali pisce bolno, razodeva: bledi greben, meršavo perje, žival ne je, klaverno in žalostno okoli postopa. Vsaka bolezen ima pa še svoje posebne znamenja. 1. Pika (pips). Od pomanjkanja hrane in nečedne vode večidel izvira ta bolezen, ktera najraja mlado kuret- 18 nino napada, pa tuđi stareji ne prizanaša. Da ima pisce piko, se spozna iz tega, da noće jesti (jl\i prav za prav, da ne more jesti); žalostno je, hripavo poje; večkrat zija kakor da bi ne moglo sopsti; glavo večkrat strese kakor da bi hotlo kihniti; jezik je umazan rumen, na koncu pa se mu neka bela in terda rožena kožica (pika) napravi. — Ozdravlja se ta bolezen, da se s šivanko ali ojstrim nožkom ta kožica z jezika sname; rana se potem z j e s i h o m spere, in potem s frišnim putrom namaže. Ko je vse to storjeno, se zapre bolno pisce v kurnik ali kam drugam, in daje se mu skozi več dni le samo namočenih otrobov jesti. 2. De rs a, driska ali dripalica napade kuretnino največkrat po obilni vodeni ali mokri hrani. Ozdravi se dersa, ako se bolni živali daje kuhanega graha ali ječmena in pa v vinu namočenega kruha. 3. Zapečeno s t, ktera se s tem naznanja, da bi se žival zdaj in zdaj rada očedila, pa se ne more. V takih okoljšinah se da živali enkrat laškega olja eno ali dve žljici; če olje ne pomaga, se v vodi raztopi nekoliko mane, ki se je v apoteki za en groš kupi, in te pijače večkrat ena žljica ali dvoje noter da; če je solate dobiti, naj se je nekoliko prav na drobno zreže in jesti da. 4. Putika napade kuretnino, če je preveč na mokrem. Pokaže se, da ji noge terde postanejo in otečejo. Treba je tedaj živali spraviti na suh in gorak kraj. 5. Smerkava je kuretnina, če ji iz nosa teče; žival se trese in stoka; oči ji oterpnejo; hitro pogine. Bolezen je nalezljiva; tedaj je treba, vso drugo žival od bolne berž ločiti in kam drugam djati; smerkava pa se dene tudi na topel kraj in naj se ji dobro streže. 6. Koze so huda, pa tudi nalezljiva bolezen; po celem životu se spustijo majhni mozolčki. Kozava kuretina se mora samotež v topel kraj zapreti; koze se namažejo s smetano ali frišnim putrom; za jed se ji postavi drobno zrezane solate, za pijačo vode, v ktero se je djalo nekoliko pepela. 7. Te kutna ali ušiva postane kuretina samo po nesnažnosti; preženo se pa uši kuretini, ako se umiva s peli novo vodo, v kteri se je nekoliko mjila (/žajfe) raztopilo.