Enhancing balance in Parkinson’s disease patients - Ponebšek, Ana (Annales kinesiologiae (Koper), 2023)
Pri zdravljenju Parkinsonove bolezni imajo pomembno vlogo različne fizioterape-vtske metode in pristopi, med katere spada tudi uporaba obogatenega okolja. Navi-dezna resničnost kot vrsta obogatenega okolja ima potencial za ustvarjanje večkratnih senzoričnih izkušenj in povratnih informacij, ki vplivajo na različne vidike obdelave informacij in odzivov pacientov. Poleg tega je prednost vadbe v obogatenem okolju tudi v tem, da je primerna za domačo uporabo in deluje spodbudno. Namen tega dela je s pregledom literature ugotoviti, kakšni so učinki vadbe z navidezno resničnostjo na ravnotežje pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo. Vključitvena merila vsebujejo randomizirane kontrolirane raziskave, ki proučujejo učinke vadbe v okolju navidezne resničnosti na statične in dinamične rezultate ravnotežja posameznikov. Za zbiranje rel-evantnih raziskav smo obsežno preiskali tri baze podatkov. Med 625 zapisi smo temelji-to preverili celotna besedila, upoštevajoč določena merila za vključitev in izključitev. S pomočjo tega postopka smo dobili 14 raziskav, ki smo jih vključili v svoj pregled. Na podlagi vključenih raziskav smo ugotovili, da nimamo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da vadba v obogatenem okolju pomembno izboljša ravnotežje pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo v primerjavi s tradicionalno vadbo. Raziskave so pokazale, da sta eksperimentalna in kontrolna skupina pokazali primerljive izboljšave v statičnem in dinamičnem ravnotežju pri posameznikih. Primerljive izboljšave v ravnotežju, opažene med eksperimentalno in kontrolno skupino, kažejo potencialno učinkovitost vadb v okolju navidezne resničnosti. To potrjuje potrebo po nadaljnjem razvoju te tehnologije, še posebej osredinjenost na imerzivno obliko navidezne resničnosti, ki ima potencial za izboljšanje ravnotežja pri posameznikih s Parkinsonovo boleznijo.
Keywords: balance; Medicinska rehabilitacija; navidezna resničnost; Parkinsonova bolezen; Parkinson's disease; ravnotežje; rehabilitacija; rehabilitation; virtual reality