Projektiranje enoetažnih armiranobetonskih montažnih hal po novem Evrokodu 8 - Isaković, Tatjana (Gradbeni vestnik, 2025)
Predstavljeni so značilni koraki in rezultati potresnega projektiranja širokega nabora enonadstropnih armiranobetonskih montažnih hal po metodi sil v skladu z drugo generacijo standarda Evrokod 8. Merodajen kriterij, ki je določal minimalne dimenzij stebrov, je bila omejitev njihovega maksimalnega pomika na največ 2% višine stebra. Pri projektiranju je bil v vseh primerih upoštevan faktor obnašanja q = 3 in reducirana efektivna upogibna togost, ki je znašala 50% teoretične togosti, ki ustreza bruto prečnemu prerezu. Potresni odziv tako projektiranih stavb je bil ocenjen z nelinearno potisno analizo (N2-metodo). Izkazalo se je, da je povprečni zasuk stebrov približno dvakrat večji od vrednosti, ki je bila upoštevana pri projektiranju. Tudi vplivi teorije drugega reda so bili, v splošnem, nepričakovano veliki, še zlasti v visokih stebrih, kjer so presegli dovoljene vrednosti. Glavni razlogi za velike razlike med elastično in nelinearno analizo sta bila poljubno izbrani faktor obnašanja q in poljubno reducirana efektivna togost konstrukcij, ki nista bila ustrezno korelirana. Efektivna togost v elastični analizi je bila približno dvakrat večja kot tista v nelinearni analizi. Podrobna analiza razlik med elastično in nelinearno analizo in postopek projektiranja, ki odpravi te razlike, sta prikazana v spremljajočem članku.
Keywords: enoetažne armiranobetonske montažne hale; Evrokod 8 druge generacije; force-based design; nelinearna potresna analiza; nonlinear seismic analysis; projektiranje po metodi sil; projektiranje za vpliv potresne obtežbe; second generation of Eurocode 8; seismic design; single-story precast reinforced concrete buildings