Merjenje, spremljanje in ugotavljanje uspešnosti slovenskih knjižnic - Kodrič-Dačić, Eva (Knjižnica, 2014)
Prispevek predstavlja statistične meritve dejavnosti knjižnic v Sloveniji ter orodja, namenjena ugotavljanju razvitosti in uspešnosti knjižnic. Center za razvoj knjižnic, Narodna in univerzitetna knjižnica, je portal BibSiSt začel razvijati leta 2005. Modul statističnih meritev omogoča interaktivni vnos podatkov o delu knjižnic ter prikaz podatkov, definicij in metodoloških pojasnil, potrebnih za njihovo interpretacijo. Leta 2012 je bil razvit nov modul: kazalci, v okviru katerega je mogoče na osnovi izbranih kazalcev na preprost način ugotavljati uspešnost knjižnic. Izbor kazalcev je bil narejen na osnovi standarda ISO 11620 ob upoštevanju v Sloveniji uveljavljenih naborov kazalcev in podobnih tujih projektov. Odločilna za izbor kazalca je bila kvaliteta zbranih podatkov. Poleg izračunavanja kazalcev, ki kažejo učinkovitost knjižnic, je bila na osnovi Pravilnika o pogojih za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe razvita metodologija meritev in oblikovanja mnenj o razvitosti knjižnic, kot tudi modul za merjenje razvitosti knjižnic. Modul omogoča interaktivno zbiranje podatkov, izdelavo mnenj, v okviru administratorskega vmesnika pa evidenco poročevalskih enot in spremljanje meritev.
Keywords: knjižnična statistika; library statistics; kazalci uspešnosti knjižnic; library indicators; library effectiveness; merjenje uspešnosti knjižnic