The virtual network city and the long-tail of social media alienation - Christopher, David (Svetovi (Ljubljana), 2025)
Castellsov temeljni prvi del trilogije Information Age (Informacijska doba) z naslovom The Rise of the Network Society / Vzpon družbe omrežij (1996) pomenljivo spregleda družbene pojave, ki vključujejo in vodijo k izolaciji zaradi rabe spletnih omrežji. Kot je zapisano v vabilu k oddaji prispevkov za to posebno številko, je »za svet, v katerem danes živimo, značilna visoka stopnja medsebojne povezanosti, soodvisnosti in ogromna količina informacij«, kar »oblikuje naše želje« in »vzbuja ideje o izoliranosti, oddaljenosti in odmaknjenosti od vsakodnevnih skrbi« (Oroz and Simonič2023). Žal se te pogosto nezavedne želje po odklopu od McLuhanove slavne »globalne vasi« in Jamesonovega neprijetnega »junkspacea«, kot potlačenih želja, lahko manifestirajo kot antisocialna čustva, ki se razvijajo v okviru tega, kar teoretiziram kot virtualno omrežno mesto.
Keywords: alienation; digital environment; digitalno okolje; družbeni mediji; insularisation; izolacija; network city; odtujenost; omrežno mesto; social anthropology; social media; social networks; socialna antropologija; socialna omrežja