Memetski algoritem za sklepanje o kontekstno neodvisnih gramatikah in njegova uporaba pri načrtovanju domensko specifičnega jezika - Hrnčič, Dejan (visokošolska dela, 2012)
V doktorski disertaciji predstavimo memetski algoritem za sklepanje o kontekstno neodvisnih gramatikah MAGIc. Memetski algoritem predstavlja evolucijski algoritem z vključenim operatorjem lokalnega iskanja. Sklepanje o gramatikah spada na področje strojnega učenja in predstavlja družino metod, kina podlagi pozitivnih in opcijsko negativnih vhodnih primerov določi strukturo oz. izpelje gramatiko. Algoritem MAGIc sklepa o kontekstno neodvisnih gramatikah samo na podlagi pozitivnih primerov, čeprav lahko v postopek sklepanja vključimo tudi negativne primere. Pri sklepanju uporablja kot dodatno znanje razlike med primeri, katere uporabi za razširitev obstoječih gramatik, da razpoznajo več vhodnih primerov. Algoritem smo testirali na množici domensko specifičnih jezikov, napravili primerjavo z algoritmom TBL in ga razširili z možnostjo vključevanja nove sintakse v obstoječo gramatiko splošnonamenskega jezika. Algoritem se je izkazal kot uspešen za sklepanje o kontekstno neodvisnih gramatikah domensko specifičnih jezikov in je neodvisen od zaporedja vhodnih primerov. Ključna operatorja algoritma sta lokalno iskanje in generalizacija.
Keywords: Disertacije; domensko specifični jeziki; Konteksno neodvisne gramatike; memetski algoritmi; sklepanje o gramatikah; Strojno učenje