IN SVOJO 60-LETNICO Naš priljubljeni Stojanovič Predrag-BRKO si je zakuhal svojo šestdesetletnico 1916. leta v Arandjelovcu. Slovenci smo se spoznali z njim že v partizanih, kjer je bil intendant 23. udarne srbske brigade 14. divizije, ki se je priključila 4. korpusu za osvoboditev Trsta. S svojo Slovenko Mary se je kot upravnik Na-bavno-prodajne zadruge v Šmartnem pod Šmarno goro poročil 1946. leta, da bi ji vne-sel v gospodinjstvo in v kuho srbsko jed, da bi svojo kuhinjo »pojugoslovenila«. V idiličnih Vikrčah, kjer živi, ga ni pro-blem najti. Res pa je. da ga po 30 letih biva-nja v tem kraju naše občine še vedno pozna-jo v glavnem po vzdevku Brko. Ljubezen do kuhanja ga spremlja že od mladih nog. Ni čudno, da je pri ženskah pri-ljubljen, saj je s svojimi kuharskimi izkuš-njami marsikateri pomagal iz zagate. Ceprav se na primer sarma razlikuje od sarme, je za to razliko potrebno samo malo in to »cako« je pogruntal tudi Brko. Danes ima 30 svojih re-ceptov, ki smo jih že začeli in jih bomo še vnaprej objavljali v našem glasilu. Za njegov življenjski jubilej smo ga žal dobili v bolniški postelji doma, po prestani hudi operaciji. Ne more prehvaliti svoja ob-čutja kot pacient na Golniku in na Torokalni kirurgiji kliničnega centra v Ljubljani, kjer se je počutil bolj kot hotelski gost, kot težak bolnik. Ne bi bil odličen gostitelj, čeprav tako težko bolan, če se ne bi znašla na mizi sveža pljeskavica in odlična kava z domačo prepe-čenico. Pravi, da se mora dosti gibati. Seveda je meso za pljeskavico sam zmlel in mu dal potrebne dodatke, saj trdi, da brez vseh go-spodinjskih pripomočkov ne moreš biti dober kuhar. Ob koncu zaželimo našemu slavljencu še veliko odličnih receptov — za kuho in -zdravje. MLV