Pilotna raziskava psihometričnih lastnosti vprašalnikov SF-36v2 in ESRD-SCL-TM za merjenje z zdravjem povezane kakovosti življenja bolnikov po presaditvi ledvice - Logar Zakrajšek, Bernarda (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2018)
Namen pričujoče raziskave je bil preveriti psihometrične lastnosti slovenskih priredb vprašalnikov za merjenje z zdravjem povezane kakovosti življenja SF-36v2 in ESRD-SCL-TM na vzorcu bolnikov po presaditvi ledvice. Oseminpetdeset stabilnih bolnikov iz edinega slovenskega centra za presaditev ledvice je na vprašalnika odgovarjalo dvakrat v razmiku 14-21 dni. Sočasno smo pri bolnikih izmerili zdravstvene kazalce, ki se povezujejo z delovanjem presajene ledvice in splošnim zdravstvenim stanjem. Rezultati kažejo dobro notranjo zanesljivost posameznih lestvic obeh vprašalnikov. Zanesljivost v času je bila zadovoljiva za vprašalnik ESRD-SCL-TM, ne pa tudi za vprašalnik SF-36v2. Lestvice obeh vprašalnikov, ki merijo sorodne konstrukte, smiselno korelirajo med seboj ter s pričakovanimi demografskimi (spol, izobrazba) in zdravstvenimi spremenljivkami (hemoglobin, kreatinin, število zdravil). Slovenski verziji vprašalnikov SF-36v2 in ESRD-SCL-TM imata zadovoljive merske lastnosti (z izjemo stabilnosti v času pri vprašalniku SF-36v2) za merjenje z zdravjem povezane kakovosti življenja pri bolnikih po presaditvi ledvice.
Keywords: bolniki; health related quality of life; kakovost življenja; kidney diseases; Kratka oblika vprašalnika zdravja SF-36v2; ledvične bolezni; Lestvica končne odpovedi ledvic - oblika za presaditev ESRD-SCL-TM; organ transplantation; patients; presaditev organov; psihometrija; psychometrics; quality of life; questionnaires; Short form-36, second version; The end-stage renal disease symptom checklist - transplantation module; vprašalniki; z zdravjem povezana kakovost življenja